MY DAY в подкрепа на българското кино

Възвишение
17.10.2017 г.
MY DAY е един от спонсорите на филма „Възвишение“ – филм по едноименния роман на Милен Русков, който се нарежда в челните места на класациите за най-търсени книги у нас от своето излизане през 2011 г. досега. Романът получава редица отличия, а през 2014 г. печели наградата за литература на Европейския съюз (European Union Prize for Literaure).

„Възвишение“ разказва за обира на Арабаконак през 1872 година през погледа на двама полуреволюционери, полуразбойници – Гичо (Александър Алексиев) и Асенчо (Стоян Дойчев). Двамата са натоварени с важна мисия от Димитър Общи (Филип Аврамов) – лично да предадат писмо на Васил Левски. Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Постепенно революционният ентусиазъм на Гичо и Асенчо отстъпва място на разочарованието и огорчението – състояния толкова познати и на всеки съвременен българин!
 
„Възвишение“ е история, която дава различен поглед върху формирането на националното самосъзнание, разбива някои митове около героичните личности и интерпретира исторически факти по начин, необичаен за българското кино. Официалният трейлър на филма се завъртя в кината от 8 септември. Само за една седмица е направил над 600 000 гледания, което е рекорд за български игрален филм. Режисьор на „Възвишение“ е Виктор Божинов („Под прикритие“). Продуцент е Иван Дойков, в чието портфолио също влиза сериалът „Под прикритие“, както и най-гледаният български игрален филм „Мисия Лондон“. Макар и само в няколко минути, смешно-тъжните ситуации и автентичният и забавен език, станали емблематични за книгата, издават настроението и мащаба на цялата лента. Допълнително, очи в очи, в трейлъра публиката ще се срещне с гост-звездите Васил Михайлов, Юлиан Вергов, Захари Бахаров, Герасим Георгиев-Геро и Малин Кръстев. Епизодични роли имат също Димитър Рачков, Стефан Денолюбов и Параскева Джукелова.

Филмът "Възвишение" тръгва по кината от цялата страна на 10 ноември.

Трейлърът на „Възвишение“ можете да видите тук!