Крехко агнешко (за великденската трапеза)

Крехко агнешко (за великденската трапеза)
  • 1 кг агнешко месо (филе);
  • 100 мл Cremio за готвене;
  • 125 мл бяло вино;
  • 2 с.л. царевично брашно;
  • 4 с.л. зехтин;
  • 2 скилидки чесън;
  • 1 ч.л.  риган;
  • 1 ч.л. мащерка;
  • 1 ч.л. майоран;
  • 1 ч.л. розмарин;
  • 1 ч.л. черен пипер;
  • 1 ч.л. сол. 

90 мин.
Подготвя се марината от подправките, смесени с пресования чесън, зехтин и вино. Месото се овалва добре в нея и се оставя да поеме вкусовете за няколко часа. Агнешкото месо се прехвърля в тава, като се залива с марината и се пече за 45 мин. в предварително загрята фурна на 200 градуса. По време на печенето месото се залива периодично с маринатата.

Готовото агнешко месо се отделя от тавата. Образуваният сос при печенето се смесва с малко вода или бульон, добавя се 1 с.л. брашно, сол, черен пипер и Cremio за готвене. Получената смес се готви на котлон за 4-5 мин. и се поднася с изпеченото месо.

Крехкото агнешко е традиционно ястие за великденската трапеза, а приготвянето му може да бъде лесно и с продукти от шкафа. Сервира се със свежа зелена салата или печени зеленчуци.