Тиквеник

Тиквеник
Необходими продукти:
  • 250 г кори за баклава/баница;
  • 70 г олио;
Плънка:
  • 500 г настъргана тиква;
  • 150 г захар;
  • 1/2 ч.ч. запечени и смлени на едро орехи;
  • 1/2 ч.л. смлян джинджифил;
  • 1/2 ч.л. канела;
  • 2 с.л. галета;
Заливка:
  • 100 г газирана вода;
  • 100 г сладкарски крем Cremio;
  • 30 г краве масло; 

60 мин.
 
Орехите се смесват с джинджифила, канелата и галетата.
Лист от корите се поставя върху плот, поръсва се с олио и се покрива с втори лист от корите, който също се поръсва с олио, наръсва се малко от настърганата тиква, 2 с.л. захар и 2 с.л. от сместа с орехите и подправките. Завива се руло, което се прехвърля в намазнената тава. Това се повтаря до запълване на тавата или свършване на тиквата.
За приготвянето на заливката е необходимо да се смесят газираната вода, Cremio и разтопеното масло, след което се заливат навитите рула в тавата. Пече се за около 50 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.

Виж още рецепти