Крехко агнешко (за великденската трапеза)
Продукти
- 1 кг агнешко месо (филе);
- 100 мл Cremio за готвене;
- 125 мл бяло вино;
- 2 с.л. царевично брашно;
- 4 с.л. зехтин;
- 2 скилидки чесън;
- 1 ч.л. риган;
- 1 ч.л. мащерка;
- 1 ч.л. майоран;
- 1 ч.л. розмарин;
- 1 ч.л. черен пипер;
- 1 ч.л. сол.
Подготвя се марината от подправките, смесени с пресования чесън, зехтин и вино. Месото се овалва добре в нея и се оставя да поеме вкусовете за няколко часа. Агнешкото месо се прехвърля в тава, като се залива с марината и се пече за 45 мин. в предварително загрята фурна на 200 градуса. По време на печенето месото се залива периодично с маринатата.
Готовото агнешко месо се отделя от тавата. Образуваният сос при печенето се смесва с малко вода или бульон, добавя се 1 с.л. брашно, сол, черен пипер и Cremio за готвене. Получената смес се готви на котлон за 4-5 мин. и се поднася с изпеченото месо.
Крехкото агнешко е традиционно ястие за великденската трапеза, а приготвянето му може да бъде лесно и с продукти от шкафа. Сервира се със свежа зелена салата или печени зеленчуци.