Тиквеник
Продукти
- 250 г кори за баклава/баница
- 70 г олио
Плънка:
- 500 г настъргана тиква
- 150 г захар
- 1/2 ч.ч. запечени и смлени на едро орехи
- 1/2 ч.л. смлян джинджифил
- 1/2 ч.л. канела
- 2 с.л. галета
Заливка:
- 100 г газирана вода
- 100 г сладкарски крем Cremio
- 30 г краве масло
Орехите се смесват с джинджифила, канелата и галетата.
Лист от корите се поставя върху плот, поръсва се с олио и се покрива с втори лист от корите, който също се поръсва с олио, наръсва се малко от настърганата тиква, 2 с.л. захар и 2 с.л. от сместа с орехите и подправките. Завива се руло, което се прехвърля в намазнената тава. Това се повтаря до запълване на тавата или свършване на тиквата.
За приготвянето на заливката е необходимо да се смесят газираната вода, Cremio и разтопеното масло, след което се заливат навитите рула в тавата. Пече се за около 50 мин. в предварително загрята фурна на 180 градуса.